lag-ranta-for-bankanstalldaSom anställd hos en bank eller ett annat låneinstitut kan du ha fördelar i att du får låna pengar till lägre ränta och allmänt bättre villkor. Många svenska långivare har erbjuder idag sina anställda räntor långt under de räntor som erbjuds vanliga kunder. Även anställning hos andra företag inom den ekonomiska sektorn kan medföra fördelar beroende inom vilket område företaget är aktivt. Vara bara noga med att kontrollera hur stora ekonomiska vinster du i stutändan gör på dessa förmåner då de ofta förmånsbeskattas.

Fördelar som anställd hos bank eller låneinstitut

Som bankanställd är det vanligt med så kallade personallån där de anställda erbjuds betydligt lägre räntor på bolån än bankens kunder. Även om du är ute efter att låna pengar utan säkerhet (alltså inte ett bolån) så är det vanligt att banken kan erbjuda dig betydligt bättre ränta och villkor än din granne som inte jobbar på bank. Något som ska nämnas är att dessa förmåner (då det är just det, förmåner) nästan i samtliga fall förmånsbeskattas vilken innebär att den reella räntekostnaden i slutändan blir högre än vad det kan verka som.

Enligt Svenska Dagbladet så erbjuder Swedbank en personalränta på bolån på 0,04%. Efter förmånsbeskattning så motsvarar denna ränta ungefär 1,03 %, en ränta betydligt närmre de räntor som erbjuds bankens kunder. Andra exempel på personalräntor på just bolån är Nordea, Handelsbanken, SBAB, Danske Bank och SBAB som samtliga ligger mellan 0,25 och 0,5 procent.

Fördelar hos arbetsgivare inom andra ekonomiområden

Självklart finns även ekonomiska fördelar för dig som arbetar hos exempelvis en fondförvaltare, ett försäkringsbolag eller ett företag inom ekonomiska tjänsteområden som revision eller PR. Tydliga exempel är här fondförvaltning utan avgifter hos fondförvaltare, stora rabatter på försäkringar hos försäkringsbolag eller kostnadsfri hjälp med personlig ekonomisk redovisning hos en revisionsbyrå.

Jämför alltid innan du lånar

Även om du är helt övertygad om att räntan och villkoren du erbjuds av din arbetsgivare är de bästa möjliga så råder vi dig att göra en jämförelse. Att jämföra lånerbjudanden är alltid en bra idé då samtliga långivare på den svenska marknaden bedömer din framtida återbetalningsförmåga på sitt egna vis. Den framtida återbetalningsförmågan bestämmer i sin tur vilken ränta du får på ditt lån.

Även villkor kan skilja sig väldigt mycket från långivare till långivare och det är definitivt inte säkert att just din arbetsgivare har de villkor som passar dig och din situation allra bäst. Genom att göra en jämförelse med flera långivare samtidigt kan du sortera efter den/de faktorer som enligt dig väger allra tyngst och på så vis hitta det bästa möjliga lånet för dig.

Bankanställda lånar pengar till lägre ränta