Hösten 2015 höjdes a-kassan efter beslut i riksdagen. Det är första gången på 15 år som taket för a-kassan höjs och det är något som självklart påverkar de som är arbetslösa nu och de som riskerar att bli det i framtiden. Även du som studerar eller kanske har en fast anställning borde veta om vad den här förändringen innebär, alternativt kan komma att innebära, för dig.

A-kassan för dig verksam inom ekonomi

A-kassan, eller arbetslöshetskassan, är en statlig försäkring som innebär att du som arbetslös får bidrag så länge du söker arbete och är tillgänglig för arbetsmarknaden. Den 7 september 2015 höjde regeringen a-kassan, den första höjningen som skett på över 13 år. Som exempel innebär höjningen att den högsta dagpenningen, dvs. dagliga ersättningen, du som arbetslös kan få är 910kr. En ordentlig höjning om man jämför med den tidigare maximala dagpenningen på 680kr.

För att få ta del av a-kassan så gäller det att du är medlem. Bland de som arbetar inom ekonomi är det Akademikernas a-kassa (AEA) som vanligast. Akademikernas a-kassa är bland de största och snabbaste när det kommer till utbetalning av ersättning. Kravet för att du ska få vara med i Akademikernas a-kassa är att du har minst 180 högskolepoäng alternativt studerar mot att få detta. Tog du examen innan 2007 så räcker det med 120 högskolepoäng.

En annan a-kassa är FF-kassan som är direkt riktad mot personer som arbetar inom eller utbildar sig till att arbeta med försäkring och/eller finans. FF-kassan har som enda krav att du arbetar inom antingen försäkring eller finans.

Är du osäker på vilken a-kassa som passar dig bäst så kan du alltid göra en jämförelse av a-kassor.

A-kassan kan utökas med inkomstförsäkring

Är du medlem i en a-kassa så får du ersättning för 80% av din lön upp till en lön på 25 000 kr/månaden. Skulle då tjäna 40 000 kr/månad så innebär det alltså att du får samma ersättning som om du tjänat 25 000kr/månad. Har du en inkomst över 25 000 kr/månad kan det med andra ord vara aktuellt att komplettera den med en inkomstförsäkring. En inkomstförsäkring kan se ut på olika sätt och erbjuds av fackförbund inom en väldigt stor mängd olika verksamhetsområden.

Bara för dig som är verksam inom ekonomi så finns en rad olika alternativ, bland annat från Civilekonomernas inkomstförsäkring och Finansförbundets inkomstförsäkring. Är du osäker på vad som passar dig bäst så rekommenderar vi att du, precis som med a-kassor, gör en jämförelse av inkomstförsäkringar. Du kan på så vis hitta den inkomstförsäkring som passar dig, din lön och dina personliga förhållanden bäst.

Vad höjningen av a-kassan innebär för dig