Jobbar du inom bank eller finans eller kanske planerar att göra det i framtiden så har du troligtvis stenkoll på vilka sparformer som finns. För andra med ekonomiyrken är det kanske inte lika självklart hur pengar man tjänar ska sparas eller ens varför. Kapitalförsäkring, sparkonton, aktie- & fonddepåer och investeringssparkonton skapar en djungel av möjligheter, risker och alternativ. För att veta vad som är bäst för just dig, din situation, yrke och framtid så behöver du veta vad de olika sparformerna innebär.

spara-med-investeringssparkonto

Olika sparformer har olika fördelar

I Sverige finns det sedan 2012 då investeringssparkontot lanserades fyra olika sparformer:

  • Aktie- & Fonddepå – Det klassiska sättet för de som vill spara och investera aktivt. Med en aktie- & fonddepå är det upp till dig hur du förvaltar dina sparpengar.
  • Sparkonto – Med ett sparkonto kan du välja att binda dina pengar i ett eller fler år mot en förutbestämd sparränta. Med dagens ränteläge är sparräntan dock mycket låg, runt någon enstaka procent per år.
  • Investeringssparkonto – Den modernaste formen av sparande som erbjuder samma frihet som en traditionell aktie- & fonddepå men utan det krångel som deklaration och beskattning innebär.
  • Kapitalförsäkring – En kapitalförsäkring kombinerar det långsiktiga med ett sparkonto med valfriheten hos en aktiedepå. Du binder dina pengar men kan själv välja hjur dessa ska investeras.

Månadsspara din lön

Jobbar du inom ett ekonomiyrke så är chanserna stora att du efter skatt och fasta kostnader har råd att spara en summa pengar varje månad. Månadssparande kan vara till för att ge dig en buffert för oväntade utgifter, för att spara till ett uppsatt mål eller kanske till din pension. Vad du än sparar till så skapar ett månadssparande en rutin och regelbundenhet i ditt sparande som gör sparande enklare och mer effektivt. Vill du månadsspara men inte binda dig till ett specifikt konto så är ett investeringssparkonto troligtvis bäst för dig.

Slipp deklarera med investeringssparkonto

Med ett investeringssparkonto är du fri att när som helst avsluta ditt konto och ta ut dina pengar. Du kan även göra insättningar precis som du vill. Ett ISK är enkelt och kostnadsfritt att öppna och perfekt för dig med ett ekonomiyrke som vill lägga under lite pengar varje månad. Du investerar genom att handla med aktier, fonder eller andra värdepapper. På så vis är du även fri att välja vilken risk du är beredd att ta. Vanligtvis innebär en hög risktagning en större möjlighet till avkastning men samtidigt en större risk att förlora pengar.

Investeringssparkonto – Framtidens sparform