En civilekonom har en bred utbildning, ett bra affärstänk och en utmärkt förmåga att analysera och lösa problem. Som en utbildad civilekonom har du stora möjligheter när det kommer till att välja yrke. Du kan välja att jobba i staten, kommuner, landsting och i den privata sektorn. En civilekonom kan även jobba inom ideella organisationer eller driva egna företag. Idag finns cirka 90 000 aktiva civilekonomer.

Utbildning

Civilekonomutbildningen ger sina elever en bred kunskap i både nationalekonomi och företagsekonomi. Programmet brukar även innehålla kurser i juridik och statistik. Efter att ha genomgått alla grundkurser har man möjlighet att välja mellan företagsekonomi eller en nationalekonomisk inriktning. Du väljer även ett ämne som du vill fördjupa dig i. För att bli civilekonom behöver du studera i fyra år och utbildningen omfattar 240 poäng. Efter detta få du en civilekonomexamen. Skulle du vilja ha en masterexamen tar det ett extra år.

Civilekonomutbildningen ger sina studerande en bred bas att stå på i företagsekonomi, nationalekonomi, statistik och juridik. När det kommer till att välja något att fördjupa sig i kan du antingen välja en av de färdiga fördjupningarna som erbjuds eller så kan du välja att skapa din egna ekonomiutbildning genom att läsa fristående kurser. Du kan välja att fördjupa dig inom exempelvis logistik, affärsutveckling, entreprenörskap och marknadsföring. De internationella civilekonomutbildningarna som erbjuds idag brukar kombinera ekonomi med språk och erbjuder studier utomlands under en termin.

Vad gör en civilekonom?

Civilekonom är egentligen inte en specifik yrkesinriktning, utan är en titel för de som har en högre yrkesexamen inom det ekonomiska fältet på universitet eller högskola. Med denna utbildning i bagaget har du därför många vägar att välja mellan när du ska söka jobb. Du kan bland annat bli marknadsförare, vars jobb är att kommunicera en idé att sälja och skapa intresse för denna. Du kan också bli revisor och granska redovisning i antingen ett företag eller en organisation. Du kan även bli ekonomiassistent, ekonomichef, controller och mycket mer.

De allra flesta civilekonomer som tar examen får jobb relativt snabbt. Många arbetsgivare söker efter personer som är engagerade och har ett genuint intresse för vad de gör, och som civilekonom är du verksam inom alla sektorer på arbetsmarknaden. De fyra största sektorerna som är populärast att jobba inom efter ett par år är parti- och detaljhandel, finansförmedling, tillverkningsindustri, företagstjänster som rådgivning, IT, redovisning och revision. Efter cirka 20 år efter att ha tagit examen kan man oftast hitta civilekonomer arbetandes som specialister, chefer och konsulter.