För dig som har ett jobb inom ekonomi innebär det ofta ett stort ansvarstagande och ofta ställs stora krav på din personliga karaktär. I en sådan position kan det vara ett enormt bakslag om någon stjäl din identitet och tar lån och krediter i ditt namn.

För att undvika att du drabbas av identitetsstöld och att ditt namn används för dessa saker finns det idag ID-skydd som hjälper dig att undvikas drabbas. När du ska teckna ett identitetsskydd är det alltid bra att jämföra ID-skydd innan så att du får ett som passar dig och din ekonomi.

Identitetsstölder drabbar allt fler svenskar

För många kan den här typen av brott verka väldigt främmande och ovanliga. Idag har dock identitetsstölder gått om cykelstölder i popularitet och förra året anmäldes 85 000 sådana brott hos polisen. Enligt de flesta kommer även utvecklingen att fortsätta i framtiden, vilket innebär att allt fler kommer drabbas under sin livstid. Därför kan man inte längre påstå att man inte behöver ett ID-skydd, utan då får man istället argumentera för att man inte vill betala för ett. Idag finns flera tjänster som erbjuder ID-skydd till låga priser sett till hur mycket en sådan stöld annars kan kosta dig.

Kostnaderna kan bli enorma utan ID-skydd

Utan ett skydd för din identitet kan kostnaden för en identitetsstöld bli enorm. Dels har man de ekonomiska kostnaderna som kan röra sig om tiotusentalskronor i snabblån, abonnemang, fakturor med mera. Men det drabbar även din kreditvärdighet, då det ofta görs flera kreditupplysningar i ditt namn – något som kan påverka dig i din yrkesroll som ekonom.

Tänk på! Utan ett skydd som hjälper dig kan kostnaderna för en identitetsstöld bli enorma och du kan också drabbas av en försämrad kreditvärdighet och flera juridiska tvister.

Utan ett skydd som hjälper dig medans och efter din identitet är stulen så finns det inga egentliga begränsningar för vad den som har tagit dina uppgifter kan göra. Många får bestrida fakturor och trassla sig ur avtal månader efter att de har återtagit sin identitet.

Hur du kan upptäcka en pågående ID-stöld

För att upptäcka att din identitet har blivit stulen finns det en del varningstecken:

  • Kreditupplysningar. Om flera kreditupplysningar börjas tas utan anledning betyder det att du gör  ”affärer” med ett företag utan att veta om det. Troligtvis handlar någon på faktura i ditt namn, kolla därför genast kreditupplysningen – är det inget avtal du tecknat så anmäl direkt. Sitter du som ekonom i en styrelse kan det även påverka dina möjligheter att gå i borgen för företagets lån.
  • Adressändringar. Om någon driver igenom en adressändring i ditt namn är det ett tydligt tecken på att allt inte står rätt till, anmäl detta direkt.
  • Abonnemangsbekräftelser. Får du bekräftelser på beställningar eller avtal som du inte slutit så har någon tecknat sig för tjänster som du betalar för. Se därför till att meddela både företaget, polisen och din bank om detta.

Om du är ute i god tid kan du undvika stora delar av skadan som annars kan ske. Har du ett ID-skydd kan du få varningar ännu tidigare och de kan hjälpa dig att hantera dessa situationer på ett bra och enkelt sätt.

Så kan du undvika stöld av personlig information