Bostadslånet utgör i många fall den största utgiften i ett hushåll. Genom att se över lånet behöver inte hushållsbudgeten fallera. Läs vidare och se vad du kan göra för att få de bästa förutsättningarna för ditt bostadslån.

Den största delen av hushållsbudgeten går åt till bostadslånet. Se över ditt bostadslån med jämna mellanrum och få både kontroll över lånet och mindre bostadskostnader.

Nöj dig inte – omförhandla ditt bostadslån

Du tänker kanske att när du äntligen har fått en lån och äntligen köpt din bostad så får du vara nöjd med ditt bostadslån oavsett hur mycket pengar som det drar från hushållsbudgeten varje månad. Så behöver det inte vara.

Istället för att nöja dig med bostadslånet bör du utnyttja möjligheten att omförhandla ditt bostadslån. Genom att omförhandla och påverka ditt nuvarande bostadslån kan du minska kostnaderna avsevärt.

Många som redan omförhandlar sina bostadslån gör det på årlig basis. Tänk på att alltid diskutera ränterabatt med din bank vid omförhandling av dina lån.

Pruta på räntan – minska dina månadskostnader

När du omförhandlar ditt lån kan du samtidigt pruta på räntan för att minska dina månadskostnader. Den inledande snitträntan som du blir tilldelad när du först tar ditt bostadslån är bara en startpunkt.

Genom att redovisa bankens värde i att ha just dig som kund och se över vilka räntor andra banker erbjuder kan du pruta ner bolåneräntan. Bankerna uppskattar nya, lojala kunder med stabil ekonomi.

Även om ränteminskningen bara minskar några få decimaler kommer det i längden innebära att du sparat flera tusen kronor på ditt omförhandlade och nedprutade bostadslån.

Lär dig mer om bostadslån, få koll på aktuella räntor och jämför bland Sveriges ledande långivare på Bostadslån.com.

Bunden eller fast ränta

Majoriteten av svenska bolånetagare låter sina lån löpa under rörliga räntor. Det kan ses som en risk och gör det extra viktigt för dig som bolånetagare att se över om din ekonomi skulle klara av eventuella räntehöjningar.

Föredrar du istället förutsägbara och fasta kostnader kan det vara bättre att binda ditt bostadslån, speciellt när räntorna väntas stiga. Tänk då på att inte binda lånet längre än tiden du räknar med att bo kvar i bostaden.

Kom ihåg att inte binda upp lånet längre en den tid du tänker ha kvar bostaden. Behöver du lösa lånet tidigare riskerar du att behöva betala en ränteskillnadsersättning.

Låt inte bostadslånet förstöra hushållsbudgeten